Lokal mat

I vår historiske restaurant kan vi tilby ei reise i lokale smakar

Geit, lam, gris og okse er frå lokale bønder. Viltet er frå lokale jegarar. Fisken er frå Gloppen eller like ute ved kysten. Bær, frukt og nokre grønsaker er dyrka på Sandane og mykje av baksten lagar vi sjølv. Spekematen er frå eige produksjonskjøkken og stabbur. Urtene skaffar vi frå Høgt og Vilt- ein gard uti fjorden.

Kjøkkensjef - Bodil Fjellestad

Med denne satsinga har hotellet vore ein viktig del av ei endring for lokale matprodusentar, der bøndene no kan selje meir i eiga bygd i staden for til store konsumprodusentar i norsk matvareindustri.

Bodil kom tilbake til bygda og hotellet etter fleire år på restaurantar i Oslo og Bergen. Bodil ville noko med maten og hotelldirektøren drøymde om eit eige produksjonskjøkken til Bodil. Ut på hausten 2008 vart draumen realisert med umiddelbar suksess. Same år vant hotellet og Fjordameny regionprisen Ganefart- og 2 år seinare i 2010 henta Bodil heim førsteplassen; «Norges beste spisested langs veien.»

Alt dette har bidrege til at både hotellet og bygda satsar stort på å foredle fram dei gode smakane som finst lokalt. Gloppen Kommune er også ein heilt naturleg stad for ei slik satsing. Med ein snittemperatur på 13,9 grader og lite nedbør, er kommunen ein av dei første i landet som kan hauste frukt og bær.

Bodil har eit nært forhold til alle produsentane i bygda og fylgjer dei godt. På denne måten veit ho kor dyra kjem frå og at det har blitt behandla bra. Dette er veldig viktig for oss, og ikkje minst kan det kjennast på smaken!

Nærare 20 råvareleverandørar frå Gloppen og omegn leverar i dag mat til hotellet og Fjordameny. Bær, urter, frukt og grønsaker, kjøt, fisk og vilt. Samtlege rettar både lunsj- og middagsmenyane består av lokale råvarer. Frokosten likeså.  –Vi bakar alt sjølv, lagar salatar, sylter og kjøttpålegget. Røykelaksen og spekematen er tørka på hotellets stabbur frå 1829. Alt av kjøttpålegg er heimelaga: hamburgerrygg, badsturøykt lammelår, lammerull, sylteflesk, hjortemorr, bacon og mykje meir. I juletider lager vi våre eigne ribber, pølser, pålegg og diverse. Vi tek imot heile lam og foretek heile prosessen på Fjordament. Tørkinga blir gjort på stabburet i bakhagen.

Mat med adresse – ekte matglede

Kåre
Kåre er bærbonde på Hauge og leverandør av ypperlege jordbær til vårt kjøken. Han er også leiar i stiftinga Karnilstunet på nabobruket, ein fantastisk historis stad med Karnilshaugen som hovedattraksjon. Hotellet brukar ofte Karnilstunet til ulike arrangement og aktivitetar gjennom året.
Bjørg Aurlien frå Høgt og Vilt
Bjørg Aurlien frå Høgt og Vilt i Devik, er fast leverandør av urter. Garden hennar, høgt over Gloppefjorden, med bratte skråningar og makelaus utsikt, er eit skattekammer uten like. Alt er økologisk og kvaliteten er i ein klasse for seg! Vi tilbyr i samarbeid med Bjørg guida turar til garden hennar med smaking av urtete.
Grisebonden Frode
Frode er bror til kjøkkensjef Bodil, og leverar kvar år mellom 40-50 grisar til vårt kjøken. Frå garden sin høgt over Gloppefjorden i Fjellbygda, har grisane det heilt topp.
Eplemost og eplebrennevin
Jann Vestby og Synnøve Vik Bergstad sin fantastiske eplemost, samt eplebrennevin, brukar vi mykje på hotellet. Dei held til på Hauge, på nordsida av Gloppefjorden.
Epler fra Tystad
Børre Tystad og Anne Lene Lillegraven leverar epler av særs høg kvalitet. Frå sin idylliske gard på Tystad på norsida av fjorden har dei over 4000 epletre, samt sommarkål og isbergsalat.
Plommer fra Tystad
På Slagstad, nabogarden til Tystad, leverar Jon plommer frå meir enn 700 tre og epler frå 1400 tre.
Lokale jordbær fra Føleide
Østein har sin gard på Føleide, 200 moh, mellom Gloppefjorden og Nordfjorden. Den høge plasseringa gjer at vi på hotellet kan tilby lokale jordbær, langt utover ordinær sesong.
Kjekjøt frå Kandalen
Paul Nygård driv stort med geiter i vakre stupbratte fjellsider i Kandalen. Han leverar kje og pølser til hotellet, samt har høg eigenproduksjon av ulike produkt av kjekjøt.
Økologisk sauehald
Frå garden sin i Kandalen driv Olav med økologisk sauehald av prisvinnande kvalitet. Han leverar mange lam til oss gjennom året og vi er glade for å ha også økologiske alternativ på vår meny!
Vinterfora sauer
Rune er sauebonde på Gimmestad. Saueflokken hans på 100 vinterfora saue har gode fjellbeite i Breidalen på Sørstranda. Gimmestad sine saue held høg kvlitet og har fleire ganger fått utmerkingar frå Nortura.
Ferske egg ein dag i veka
Solfrid Utheim og Bjørn Rygg i Hyen levarar feske egg til hotellet fleire ganger i veka. Ofte er dei fortsatt varme når vi får dei inn på kjøkenet. Støylen Egg har ein produksjon på 130 tonn årleg.
Hjort frå lokale jegerar
Hjort frå lokale jegarar er ei av delikatessene vi serverar. Vi tek årleg imot ca 60 hjort. Vi får inn heile dyr og møyrnar kjøtet sjølve i våre eigne produksjonslokaler. Hjort er fast innslag på våre menyar, i tillegg til å verte brukt i våre eigne hjortekarbonader, julepølser og hjortemorr.
Laksefiske
Laksefiske er ein heilt sentral del av hotellets drift og har vore det heilt ifrå starten i 1866. Laks er alltid på våre menyar. Vi koker, røyker, graver, sylter og baker den. Vi får fersk fisk frå Måløy tre gonger for veka, og somme tider frå Gloppenelva.
Se mer
Se mindre

Eiga bok

Vår kjære kjøkkensjef, Bodil,  har gitt ut eiga kokebok.

Bodils spisskarmmers

Ei reise i lokale smakar!

Våre råvarer har ei lokal adresse! Dei er fiska i fjorden, jakta i fjellet eller produsert av våre lokale entusiastar – lokale bønder og produsentar med sans for kvalitet i alle ledd.

Vi tar imot heile dyr frå over 16 lokale bønder, fiskarar og jegarar. Så blir desse gode råvarene vidareforedla til ei rekke produkt.

• Hjortekarbonader, hjortekaker, hjortemør, kjøttkaker og heimelaga bacon • Einerøykt laks, biffar og filetar • Salta/røykt svinkeknoke, stabburstørka pinnekjøtt, julepåleg, lokal svineribbe og dampepølser. • I tillegg til pålegg, pølser/farser og fisk kan vi levere alt av stykningsdelar på bestilling.

 

Fisk: Brødrene Karlsen, Kalvåg
Edelgris: Frode Fjellestad, Fjellbygda
Hjort: Lokale jegerar
Gloppenlam: Frode Fjellstad, Fjellbygda. Runde Gimmerstad, Gimmestad. Olav Fuglestad, Kandalen
Egg/vaktelegg: Solfrid Utheim & Bjørn Rugg. Hyen Ryssdal
Grønsaker: Jon Egil og Synnøve Vik på Hauge.
Urter: Høgt og vilt, Devik.
Lefser/Klappekaker/Flatbrød: Jølster Bakst, Jølster.
Drikke: Fordane Gardspresseri, Sandane Balholm, Gloppen Brygg Påldtun.